Nu de zomervakanties naderen, is het misschien een goed idee eens na te denken over een grote schoonmaak op kantoor. Zodat je na de vakantie niet alleen frisse energie hebt om weer aan de slag te gaan, maar het kantoor ook fris aan voelt. Maar hoe zorg je dat iedereen een steentje bijdraagt? En dat je op een duurzame manier het kantoor opruimt? De volgende tips helpen je een handje op weg.

1. Prik de datum

Om te zorgen dat iedereen mee doet met dit plan, is het een goed idee de grote opruimdag goed in te plannen. Zorg er allereerst voor dat iedereen dezee dag duidelijk in zijn agenda heeft staan. En communiceer vervolgens goed wat er allemaal moet gebeuren. Zo heeft iedereen gelijke verwachtingen. Dit kan via e-mails, posters en vergaderingen, maar ook in de wandelgangen zal je en bij het koffie apparaat zal je het nieuws moeten verspreiden.

Wil je mensen helemaal betrokken maken? Zorg dan dat je een spel element of competitie introduceert! Bijvoorbeeld: het departement dat het meeste papier inzamelt verdient een taart. Zo houd je de dag leuk!

2. Recyclen

Zorg ervoor dat er voldoende recycling en afvalbakken beschikbaar zijn op de dag. Het idee van een duurzame kantooropruiming is dat al het afval op de meest verantwoorde manier wordt afgevoerd en dat zoveel mogelijk wordt gerecycled. Dit kan zijn om met je afvalbeheerleverancier te praten en nog een paar afvalcontainers of extra bakken voor de dag te organiseren. Of je kunt extern een restafval container huren.

3. Maak recylen makkelijk

Zorg ervoor dat alle bakken duidelijk zijn geëtiketteerd! Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar als het niet goed wordt gedaan, kan het personeel in de war raken en items in de verkeerde bakken gooien. Door het recyclen eenvoudig te maken, is de kans groter dat medewerkers betrokken raken en items op de juiste manier weggooien.

4. Moedig hergebruik aan

Uit gemakzucht zijn we vaak geneigd documenten die we niet langer nodig hebben meteen weg te gooien. Maar oude documenten op enkelzijdige papier of mislukte printjes kunnen goed als klad papier worden gebruikt. Ook kantoorartikelen zoals paperclips, elastiekjes, mappen, verpakkingen en snelbinders kun je goed opnieuw gebruiken. Gooi de archieven dus niet zo maar weg, maar kijk wat je opnieuw kunt gebruiken.

Tenslotte zijn er op kantoor veel items die standaard worden weggegooid, maar die eigenlijk goed gerecycled kunnen worden. Denk aan papier en karton, toner cartridges, e-waste (zoals computers, toetsenborden, muizen, scanners, noem maar op), mobiele telefoontjes en zelfs coffee pads!