Het laatste waar je je zorgen over wilt maken wanneer je een webshop hebt, is het verpakken van je pakketjes. Toch is dat een belangrijk onderdeel van het hele verkoopproces. Wanneer je spullen onbeschadigd en snel bij je klant terechtkomen, maakt dat een professionele indruk en het vergroot de kans dat er een volgende bestelling gedaan wordt. Op de juiste manier je pakketjes versturen kan ook schelen in de verzendkosten. Toch een onderwerp om even bij stil te staan dus!

Verschillende materialen

Welke manier van verzenden je gaat gebruiken, is heel erg afhankelijk van wat je verkoopt. Grotere items hebben eigenlijk altijd een doos nodig als verpakkingsmateriaal. Een Amerikaanse vouwdoos is dan de aangewezen manier. Ze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar en je vouwt ze snel zelf in elkaar. Je kunt ze plat opslaan en dat scheelt enorm in de ruimte die je nodig hebt. De vouwdoos kun je eventueel nog opvullen met speciaal beschermingsmateriaal. Opvulmateriaal als hout- en papiersnippers, papierstroken en opvulchips zijn daar uitstekend geschikt voor. Zo krijg je je pakketjes onbeschadigd bij de klant.

Enveloppen en zakjes

Naast dozen kun je ook zakken en enveloppen gebruiken. Kleding is bijvoorbeeld heel gemakkelijk te verzenden in zakken. Het is heel licht verpakkingsmateriaal en dus goedkoper om te verzenden. Toch is de kleding op deze manier goed stof- en vochtvrij verpakt. Ook kleinere spulletjes kun je soms net zo gemakkelijk in een zakje opslaan of versturen. Zeker wanneer het om niet al te kwetsbare dingen gaat. Heeft het product wat meer bescherming nodig, dan komt een luchtkussen envelop al snel in beeld. Die is van stevig papier en aan de binnenkant voorzien van luchtbubbeltjes. Zo worden schokken opgevangen en blijft het product goed beschermd tijdens het transport. Je maakt ze snel dicht met de kleefstrip en kunt gemakkelijk een adresetiket aanbrengen of een adres op de envelop zelf schrijven. Kleine enveloppen kunnen door de brievenbus en dat is dus gunstig. Bij PostNL is de maximale afmeting voor brievenbuspost 38 x 26,5 x 3,2 centimeter. Grotere luchtkussen enveloppen moeten via de pakketpost. Voor boeken en andere meer kwetsbare producten kun je een kartonnen envelop nemen. Die passen nog wel door de brievenbus, maar geven wat meer bescherming.

Verpakkingsmateriaal online kopen

Je kunt je verpakkingsmateriaal gemakkelijk online kopen. Er zijn diverse goed gesorteerde webshops waar je een breed assortiment aan soorten en formaten verpakkingen kunt aanschaffen. Vaak kun je ook verpakkingsmateriaal op maat laten maken. Daarnaast is het meestal mogelijk je bedrijfslogo op de dozen, zakken en enveloppen te laten drukken. Bovendien is het meteen mogelijk om opvulmateriaal, tape of wikkelfolie te bestellen.