persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een brede term. Op verschillende aspecten kan men zich persoonlijk ontwikkelen. Door middel van persoonlijke ontwikkeling kunnen mensen zich gemotiveerder en productiever voelen. Daarnaast kunnen opgestelde doelen worden behaald. Ook draagt persoonlijke ontwikkeling bij aan het zelfvertrouwen. Investeren in de persoonlijke ontwikkeling brengt dur vele voordelen met zich mee. Ontwikkelen van communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld heeft niet alleen voordelen op de werkvloer maar ook in het privé leven. Steeds meer bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om in de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers te investeren. Tevreden en gemotiveerde werknemers zorgt er immers voor dat de productiviteit op de werkvloer wordt verhoogd. 

Maar op welke vlakken kun je groeien en hoe kan iemand zichzelf ontwikkelen? 

persoonlijke ontwikkeling

Waar kan men in groeien? 

Voor persoonlijke ontwikkeling is het van belang om uit de comfortzone te stappen. Dit is de toestand waarin iemand zich met meest op zijn gemakt voelt. Om opgestelde dromen en doelen te realiseren, moet een manier worden gevonden om uit de comfortzone te stappen. Hierdoor wordt groeien mogelijk. Het is ook belangrijk om te weten waar iemand precies in wil groeien. Hieronder zijn een aantal voorbeelden opgesteld waar men in kan groeien:

  • Verbeteren van sociale vaardigheden 
  • Verbeteren van financiële gezondheid 
  • Uitbreiden van zelfkennis 

Hoe kan men zichzelf ontwikkelen? 

Zelfontwikkeling kan op verschillende manieren. Als eerst is het van belang om dingen te doen die aan het randje van je comfortzone liggen. Hierdoor durft je steeds een beetje meer, totdat volledig uit deze comfortzone kan worden gestapt. Daarnaast kunnen trainingen worden gevolgd op bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.  Meestal wordt men in contact gebracht met andere mensen en kan worden geleerd van elkaar ervaringen en perspectieven. Een coach inschakelen hierbij zou positief hieraan kunnen bijdragen. Als laatst is het van belang om tijd te nemen en vrij te maken om te kunnen ontwikkelen.