De vloer is de basis van elk interieur. Het kan je kamer maken of kraken. En met de huidige technologieën en trends heb je meer keuze dan ooit. Neem nu bijvoorbeeld laminaatvloeren, die zijn niet alleen betaalbaar, maar ook verkrijgbaar in allerlei designs die passen bij zowel een klassieke als moderne inrichting. En dan hebben we het nog niet eens over PVC vloeren gehad! Deze zijn super praktisch en kunnen tegen een stootje, ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Maar hoe kies je nou de perfecte vloer uit? Je wilt natuurlijk iets wat bij je persoonlijke stijl past, maar het moet ook praktisch zijn. In de wondere wereld van laminaat en PVC vloeren is er voor ieder wat wils. Van strakke betonlooks tot warme houtpatronen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Laminaat vs. pvc: wat past bij jou?

Als we het hebben over laminaat klik systemen, dan praten we over gemak. Het kliksysteem maakt het leggen van een laminaatvloer een fluitje van een cent. Ideaal voor de doe-het-zelver die in een weekend de woonkamer wil omtoveren. Laminaat heeft bovendien een warme uitstraling en voelt aangenaam aan onder je voeten. En met de nieuwste technologieën is laminaat nauwelijks te onderscheiden van echt hout.

PVC plak vloeren daarentegen zijn weer ideaal voor ruimtes waar veel gelopen wordt. Denk aan een drukke hal of een bedrijfsruimte. PVC plak is ijzersterk en makkelijk schoon te houden. Bovendien zijn deze vloeren waterbestendig, waardoor ze ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Het vereist wel iets meer vakmanschap om te leggen, omdat de ondergrond helemaal egaal moet zijn.

Kleuren en patronen die je huis doen leven

Een vloer kiezen is niet alleen een kwestie van materiaal selecteren, kleuren en patronen spelen eveneens een grote rol. Want zeg nou zelf, je wilt toch dat je vloer een statement maakt? Lichtere kleuren kunnen een kleine ruimte groter laten lijken, terwijl donkere tinten juist een knusse sfeer creëren. En dan heb je nog het patroon; visgraat blijft onverminderd populair en geeft je huis direct karakter.

Natuurlijk kun je ook gaan voor een betonlook of houtlook vloer, waarmee je de illusie van een ander materiaal creëert zonder het gedoe van echt beton of hout. Betonlook is strak en modern, terwijl houtlook juist warmte en natuurlijke charme toevoegt aan je interieur.

Duurzaamheid en onderhoud gemakkelijk gemaakt

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk begrip in de wereld van interieurdesign. Een goede vloer gaat niet alleen jaren mee, maar is ook nog eens milieuvriendelijk. Laminaat en PVC scoren beide goed op dit vlak – ze gaan lang mee en zijn volledig recyclebaar.

Ook het onderhoudsgemak is een factor om rekening mee te houden. Een vloer die makkelijk schoon te maken en te onderhouden is, bespaart tijd en moeite op lange termijn. Zowel laminaat als PVC zijn eenvoudig te reinigen met alleen wat water en milde reinigingsmiddelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wanneer je op het punt staat om een nieuwe vloer aan te schaffen, zijn er verschillende aspecten waarop je moet letten. Denk aan de dikte en slijtvastheid van het materiaal, vooral als het gaat om ruimtes waar veel wordt gelopen. Ook is het belangrijk om na te denken over de compatibiliteit met vloerverwarming of de invloed van zonlicht op de kleur van je vloer.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iets kiest wat echt bij jou past; een vloer die jouw unieke stijl weerspiegelt en waarop je elke dag weer blij bent om thuis te komen!