Padellen; het nieuwe tennis. Er zijn zojuist een paar fervent tennisspelers omgedraaid op hun tennisbanen, maar ik zeg het toch maar even. Het is namelijk, in mijn optiek en beleving, écht zo. Padellen lijkt een beetje het plekje van tennis te hebben ingenomen als het gaat om toegankelijkheid, gemak én lol. Je hebt padel Eindhoven en Sloterdijk padel en alles daartussenin, dat zegt eigenlijk al genoeg. Maar hoe padel je? En waar? En met wie? 

Net als tennis 

Padellen is een sport met een racket en een bal, net als tennis. Ook speel je het op een baan met een afgezet veld én een net in het midden. So far so good. Waar het voor het eerst gaat afwijken is het racket; een padelracket heeft, in tegenstelling tot een tennisracket, een hard oppervlak met gaatjes erin. Het is dus geen netje over een rond frame, het geeft niet mee. Ook zijn padelballen harder en stuiteren ze meer. Waarom dat zo is komen we zo op, maar eerst zoomen we even in op waarom de sport zo’n vlucht aan het nemen is. Het leukste aan padellen? Het is laagdrempelig. Iedereen en z’n moeder kan een rondje padellen, ook als je helemaal niet sportief aangelegd bent en óók als je niet kan tennissen. Elke tennisvereniging heeft tegenwoordig ook wel een padelbaan of twee. En daar komen we nog iets interessants tegen…

Lekker stuiteren 

Bij de baan die gebruikt wordt voor padellen kom je namelijk voor het eerst tegen wat de sport zo interessant maakt, en zo anders dan tennis. Een padelbaan wordt namelijk omgeven door een kunststof kooi. Ja, hoge doorzichtige wanden, om het hele veld heen. Die staan er uiteraard niet zomaar. Bij padellen, zolang een bal één keer op jouw helft stuitert, mag je namelijk ook via de muren spelen. Stel je voor; je tegenstander speelt de bal en deze stuitert, maar knalt vervolgens tegen de achterwand. Bij tennis zou deze uit zijn. Bij padel is dat dus niet zo; als je snel en behendig genoeg bent, mag je die bal gewoon terugspelen. Zo ook met de zijwanden, je kan het zo gek niet bedenken of het mag!

Kortom, padellen is een frisse, nieuwe en laagdrempelige toevoeging bij de tennisvereniging. Ik nodig je uit het eens te proberen!