Een online platform opzetten is een vreselijk goed idee, maar het is ook een project dat aardig wat voeten in de aarde heeft. De grote vraag is natuurlijk hoe je het project ook het beste in goede banen kunt leiden. Hoe zorg je ervoor dat je meer omzet kunt genereren en je marge kunt laten groeien? Of hoe kun je jouw klanten het beste bereiken? Er zijn net zo veel succesvolle als gefaalde platformen op te noemen en in ons blog geven we dan ook handige tips en trucs over hoe je het beste het opzetten van een online platform kunt aanpakken.

Wat zijn de uitdagingen en behoeftes van de gebruiker?

We denken graag voor andere mensen, maar bij een online platform opzetten is het juist belangrijk om te inventariseren welke uitdagingen en behoeftes gebruikers hebben. Alleen dan kun je een succesvol platform bouwen. Het platform dat je bouwt is bestemd om bepaalde problemen en uitdagingen op te lossen. Denk dus goed na over je doelgroep en hoe je die het beste kunt faciliteren. 

Online platform opzetten? Werk lean!

Er zijn verschillende methoden te bedenken waarmee je een online platform opzetten kunt bewerkstelligen, maar we nemen al te snel teveel hooi op ons vork. Dat kun je beter niet doen. Een goede methode is om lean te werken. Dat houdt in dat je het platform stap voor stap opbouwt of laat opbouwen. Je begint feitelijk met een stabiele basis die goed werkt en vanuit daar kun je het platform blijven doorontwikkelen. Zo heb je ook meer grip over het project en je verspreidt de kosten ook meer. Tijdens het proces krijg je ook meer inzichten en je kunt dan ook beter inspelen op de behoeftes van de gebruikers.

Online platform opzetten? Laat je inspireren!

Gefaalde platformen zijn vaak te wijten aan het feit dat programmeurs en developers het wiel opnieuw willen uitvinden. En dat is natuurlijk niet slim. Ten eerste loop je het risico dat je veel meer uitdagingen tijdens het ontwikkelen tegen het lijf loopt en ten tweede kost het ook meer tijd en dus meer geld. Je kunt je beter laten inspireren door platformen die ook succesvol zijn. Dat is niet kopiëren, maar gebruik maken van de kennis die er al is! Veel software en code is ook open source en dus vrij te gebruiken door developers. Uiteraard moet je een platform niet één op één kopiëren. Maar het kan geen kwaad om bestaande onderdelen toe te passen tijdens het online platform opzetten.

Vraag om feedback; haal het net op!

Gebruikers moeten het platform kunnen en willen gebruiken en we hebben al gezegd dat het verstandig is om op de behoeftes van een gebruiker in te spelen. Tijdens het online platform opzetten kun je ook het net ophalen als een deel al live staat. Zo kom je erachter of wat je hebt gemaakt of hebt laten maken ook aan de wensen en eisen van gebruikers voldoet. Dit is handige informatie waarmee je verder kunt ontwikkelen ook je platform kunt verbeteren.