kattenmand

Ben je op zoek naar een kattenmand voor je kat? Het kan een langdurig traject zijn. Eindeloos zoeken op internet, hele webshops doorspitten, langs gaan bij dierenwinkels, zelf testen etcetera. Om tijd te besparen en uiteindelijk een goede, weloverwogen aanschaf te doen, is het handig om na te gaan wat de belangrijkste behoeften van je kat zijn op dit moment afhankelijk van zijn of haar gewicht, leeftijd en mentale maar voornamelijk fysieke gesteldheid.

De beste kattenmand voor jongere katten

Kittens en jonge katten zijn beweeglijk en hebben – ondanks hun vaak kleinere formaat – behoefte aan ruimte. De kattenmand moet niet te klein zijn, dan voelen ze zich in het nauw gedreven. Een kattenmand moet warm en zacht zijn. Een stof die voor veel jongere katten geschikt is, is schapenwol. Een andere stof die doet denken aan de vacht van een dier, is ook goed. Stoffen als zijde of fluweel zijn minder voor de hand liggend: katten kunnen daar makkelijker vanaf glijden en bovendien nemen die stoffen de natuurlijke lichaamswarmte van katten minder makkelijk en snel op. Vaak zorgt die afgifte van warmte voor een veiliger gevoel bij je kat.

kattenmand

De beste kattenmand voor oudere katten

Een kattenmand moet aan andere eisen voldoen bij oudere katten. Vaak hebben katten van oudere leeftijd meer fysieke gebreken, zoals bijvoorbeeld reuma of artrose. Bij hen is niet zozeer een mand nodig die ruimte biedt, maar geldt dat de mand stevig en ondersteunend moet zijn. Er worden steeds meer orthopedische kattenmanden op de markt gebracht voor oudere katten die lichamelijke klachten ondervinden zoals pijn aan de gewrichten of stijve spieren. De manden zijn zo ontworpen dat ze niet snel indrukken en het lichaam van je kat aan alle kanten dragen en ondersteunen. Ze zorgen ervoor dat de klachten die je kat ervaart worden verlicht en dat meer en nieuwe klachten op lange termijn worden voorkomen.

Als je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uit bent welke mand je het beste voor jou kat kunt aanschaffen, laat je dan adviseren bij de dichtstbijzijnde dierenwinkel of ga te rade bij je dierenarts.